Året som har gått

Så var det dags att summera året. Det mesta har kretsat kring trädgården eller storstädning av huset i år. Coronan har drabbat alla på gott och ont. I början var det avkopplande att inte springa på kalas varje helg men nu börjar det att kännas segt. Vi har hittat vårt sätt att hantera vardagen, och det är skönt.

Januari började som 2019 slutade, utan snö på backen. Vi började året med utomhusgrillning på Hunneberg. Ingen snö och ingen is på sjöarna men det fick gå ändå! Jag och brorsan introducerade Nils och Noomi (kusinen) och Marcus för en klätterhall i Göteborg. Det var ett nytt ställe för oss men det var smidigt att ta sig dit och det var smidigt att parkera. Barnen tyckte att det vara väldigt spännande. Vi hann också med den årliga kalkonmiddagen hos mormor och premiärbesök på biografen för Nils. Arne Alligator var filmen och Nils var mycket nöjd efteråt med besöket. Han fick ju även en egen popcornburk att mumsa ur.

Februari kom och fortfarande ingen snö i sikte. Den där resan till Långberget som jag skulle ha gjort i januari med idrottsföreningen fick jag hoppa över då Nils kräktes över mig samma morgon som vi skulle åka. Inte läge att dela stuga med tre andra på jobbet om det var magsjuka, så jag blev hemma. Ändå tog jag mig, tillsammans med en granne, upp till Mora i slutet av februari för att ta mig runt halvvasan. Så skönt att komma runt men aj vilka blåsor jag fick av mina nya pjäxor som jag inte hade hunnit att köra in något innan loppet.

I mars kom äntligen lite snö. Vi fick känna på den en kort stund och Nils fick testat sina längdskidor här hemma också. Snön försvann dock snabbt och ersattes av våren ganska omgående. Vårkänslorna satte igång drivbänken här hemma och odlingarna tog ordentlig fart med både ätbart och blommor. Nils pappa och farfar byggden en rejäl sandlåda, med plats för många kompisar, till Nils och vi satte igång att vårstäda trädgården. Vi njöt mest av långa promenader och många hemmalagade middagar.

I April kom påskharen och lämnade ägg i trädgården. Som tur var hade han gjort en karta till Nils som han kunde följa och hittade alla tre påskpresenterna. Coronan hade nu nått vårt medvetande och mycket tid spenderades hemma i trädgården. Nu förfinade vi våra rabatter med stenlagda rabattkanter och vi byggde växtstöd och ställningar till våra buskar och bär. Elmia blev inställt. Marcus skulle ställa ut sitt bilbygge på den årliga bilmässan på Elmia och vi skulle lånat husvagnen prescis som två år tidigare. Besvikelsen var stor.

Maj fortsatt i vårens tecken och på grund av Corona fortsatte vi att pyssla i trädgården. Jag tror att vi var ute så gott som varje dag och påtade. Vi fick sättpotatis av både svärmor och våra goda vänner, två olika sorter. För första gången satte vi vår egen potatis. För att komma igång tidigt satte vi den i en stor murarbytta som vi lyfte in och ut ur växthuset beroende på temperaturen. Nils var med och hjälpte till, vår lilla hjälpreda!

Juni kom och vi kunde skörda vår första egenodlade jordgubbe. Nils fyllde år och fick ha sitt efterlängtade treårskalas. Första året då han förstod vad som skulle hända och spänningen var olidlig. På grund av rådande Coronkris tyckte vi att det var bra att kunna ha kalaset utomhus med familjeplaceringar vid varsitt bord. Tyvärr kom regnet på besök som hastigast och alla fick flytta in i vardagsrummet. Solen bröt ändå igenom igen och vi fortsatte utomhus. Midsommar firade vi hos svärmor och svärfar. Nils fick bada badtunna till sin stora lycka och jag drog upp min första aborre när vi var ute en sväng i båten.

I juli gick vi på semester. Vi lånade husvagnen av mamma och pappa och åkte till Ramsviks camping för en vecka. Där möttes vi upp av sommarkompisarna som vi träffat tidigare år. Nils var så nöjd! Både husvagnsliv och sommarkompisarna! Vilken lycka! Vi fiskade krabbor och lekte och plockade snäckor. Vi tränade en hel del på cykeln som Nils fick i födelsedagspresent och skam den som ger sig. Nu cyklar killen utan stödhjul. Vi gjorde flera beök på kusten och hälsade på i mammas och pappas nya villavagn.

I augusti började jag att jobba men Marcus var med och jobbade på taket hemma hos sina föräldrar. Jag och Nils åkte och besökte dem på eftermiddagarna och på vår lediga dag. Sällskap har de hela tiden av en älgko och hennes kalvar. De bor i symbios i den där trädgården. Jag och Marcus har nog aldrig badat så mycket som vi gjorde i år. Både på kusten hos mor och far och vid sjön hos svärföräldrarna doppade vi oss så gott som varje dag. Nils vågade sig ut till hoppbryggan med flytväst på och gjorde några hopp från bryggkanten. Taket blev jättebra när det var klart! Hemmavid påbörjade vi att måla om huset. Huset har varit kritvitt men nu lade vi i en liten brytning i färgen. En tredjedel av huseet blev klart i år.

I september drog svampsäsongen igång. Ett tag trodde vi nog att det hade varit alldeles för torrt för att få någon svamp men det kom lite regn och svampen ploppade upp lite här och där. Vi har lyxen att inte behöva ta många kliv från ytterdörren innan vi springer på svamp och i år var jag riktigt slipad på att hitta svampställen kring vårt hus. I övrigt har Corona fortfarande greppet om Sverige och mycket tid spenderas hemma.

I oktober satte jag och Nils ner alla våra tuplanlökar som vi hade köpt. Nils valde röda tuplaner och jag hade köpt svarta, rosa och vita tulpaner. Det ska bli spännande att se till våren hur detta blir. Det är första gången jag sätter tulpanlökar i den här mängden!

I november avslöjade vi för våra föräldrar och för våra syskon att Nils skulle bli storebror. Då hade jag varit förlamande trött ett bra tag och vi hade gjort ett KUB-test där allt såg bra ut. Nils, som fick veta nyheten strax före de andra, blev superexalterad och växte direkt till en stor pojke. Nu skulle han äta grönsaker och bli stor och stark så att han kunde ta hand om bebisen. Varje morgon tittade han på sina ben och konstaterade att de hade växt. Han ville så gärna att bebisen skulle titta ut och hälsa på oss lite redan nu!

December kom och Nils var flitig med att sätta kryss i leksakskatalogen och var noga med att vi skulle skriva en önskelista till tomten. 23/12 hade vi tid för rutinultraljud och passade då även på att fira julafton hemma hos mamma och pappa. Nils hade ritat en karta till tomten som han hade lagt under granen hemma tillsammans med alla julklapparna. På morgonen den 23 hade tomten varit där och hämtat alla paketen och det var nu tomt under granan. Nils var väldigt spänd inför dagen och pratade om paketen och tomten och tyckte att det var onödigt att åka till sjukhuset först för att titta påp bebisen… Det blev en lyckad julafton.

På själva julafton passade jag och Marcus på att ge varandra ”våra” julklappar. I år blev det bara en julklapp som vi delade ut i lugn och ro när Nils hade somnat. Det blev många överraskningar för familjerna i slutet av det här året.

Nyårsafton kommer vi att spendera hemma själva. Jag har snott ihop en chokladmousse till efterrätt som står och gottar till sig i kylskåpet. Till middagen blir oxfilé som vi har köpt från en granne som har kravmärkt kött på sin gård. Dessa djur vet vi att de har det bra, de har stora marker att röra sig på och gott om mat. Vi passerar dem varje gång vi tar vår vanliga promenadtur.

Hur kommer ni att fira nyår?

3 reaktioner till “Året som har gått

  1. Så kul att få en resumé av ert år även om vi följt er hela året. Ja överraskningarna kom i rask takt i slutet av året. Jättekul ❤❤❤.
    Gott Nytt År 😍🎉🤗

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.