Året som gått 2019!

När jag summerar året börjar jag att fundera på om vi aldrig har dåligt väder? Det känns som att varje dag är en solskensdag! Antingen har vi riktigt bra tur med vädret eller så har vi extremt selektivt minne. Det spelar ingen roll. Vi har återigen tagit oss igenom ett helt år av glädje och utveckling!

Januari började med underbart vinterväder. Det kom snö i massor och vi var ute mest hela tiden. Marcus var nöjd över att få plocka ut fyrhjulingen för att få ploga vägen. Nils kusin Noomi hälsade på till Nils stora lycka. Det två är som små juveler för varandra och de leker så bra ihop trots att Noomi är tre år äldre. Vi fick även finbesök av Rebecca och Isa som fick äta av vår fina tacobuffé. Det är alltid kul att ha dem här hos oss! Det är alldeles för sällan! Vi passade på att åka till Nordby för att handla vinterkläder på rea. Eftersom vi redan här hade bestämt att kommande jul skulle firas i Sälen köpte vi underställ i ull till hela familjen. Med Nils blev det en liten chansning som visade sig gå väl hem nu i efterhand.

Februari var fortsatt fin med snö och jag kunde träna på mina skidor flera kvällar i veckan. De som underhåller skidspåren här gör ett fantastiskt jobb och jag tror att jag såg spårmaskinen ute varje gång jag var där. När kylan höll i sig passade vi på att använda upp alla blåbär som vi har fått av svärfar. Vi kokade sockerfri blåbärssoppa. Så gott att a med sig ut på termos och värma sig med på alla utflykter. Vi åkte upp till Sälen för att jag skulle bevisa att min snöträning hade gett något. Tre mil åkte jag då jag deltog i kortvasan. Det är så kul att ha tagit sig igenom ett lopp. Nästa gång blir det nog halvvasan. I slutet av februari fyller jag år och jag fick en fantastiskt fin systemkamera i födelsedagspresent. Jag är så glad i den även om den används periodvis.

Mars utnyttjade vi våra lediga dagar till max. Jag och mamma åkte ner med Nils på Titanic-utställningen. Så gripande att se alla listor med avlidna namn och att det syntes tydligt på listornas längd vilken klasstillhörighet man hade var avgörande för att man skulle få en chans till överlevnad eller ej. För att ge Nils lite av Göteborgsresan avslutade vi dagen på Alfons Åberghuset. Där skulle Nils kunna spendera en hel dag om han fick chansen! Vi tog nästa lediga dag till att utforska Innovatum i Trollhättan. Så mycket att titta på både för stora och små. Är man teknikintresserad är det väl värt ett besök. Helt plötsligt exploderade våren och sandlådorna blev tillgängliga igen samtidigt som snödropparna slog ut. Vi såg till att äta varsin semla på semledagen, efter att Nils hade somnat!

April fortsatte att vara händelserik, så som mars hade varit. Fina Sandra skull gifta sig och då ter det sig inte bättre än att det är brukligt med en möhippa. Det fick hon. Jag älskar hennes min när hon blev överraskad på morgonen! Vi tog tåget till Göteborg och hittade på lite ditt och datt och slappade lite i spabad. Sedan blev det tvära kast då jag hade anmält mig till seedningsloppet i Trollhättan för Göteborgsvarvet. Fyra varv runt Saabs testbana. Inte så spännande eller givande men jag tog mig runt. Huxflux slog tuplanerna ut i mina krukor och värmen kom på riktigt. Vi lekte en del i mackenparken i Trollhättan. De har verkligen rustat upp sina lekplatser och gjort Trollhättan till en lekvänlig stad. Nils hade fullt upp när vi firade lite påsk tillsammans i parken med goda vänner.

Maj började med ett besök på Liseberg. Vi hade fått biljetter till Babblarna av svärmor och svärfar i julklapp. Jag har aldrig sett Nils sitta så fokuserad och tagen tidigare. Det var så kul att se honom så uppslukad av föreställningen. Hemma startade vårt altanbygge. Äntligen. Det har stötts och blötts i många år hur den ska se ut och hur den ska byggas. Nu gick startskottet. Inte bara för altanen utan också för vårruset och Göteborgsvarvet som jag tog mig igenom. Det ena aningen lättare än det andra! Morsdag firades. Jag blev bjuden på middag i Grebbestad och vi satt ute i solen och njöt av de värmande strålarna. Jag fick ett fint tårtfat i present av Nils.

I juni körde Marcus årets första tävling med sin monstertruck. Vädret var fantastiskt och jag kunde hålla Nils hyfsat nöjd med en stor picknickkorg med olika godsaker. Vi började få bråttom med att färdigställa altanen med hjälp av två grymma snickare. Vi hade lovat altaninvigning på midsommarafton då vi skulle fira Nils födelsedag. Det blev så fint med altanen! Alla fick plats och vädret var återigen på vår sida. Vi satt ute till sent på kvällen och knotten kom smygande. Vi hade hunnit med lunch, midsommardans på campingen och gräddtårta med paketöppning. Nils fick som vanligt oerhört många och fina presenter av sina nära och kära. Sedan var det dags för mig att ta mig runt tjejvättern. Jag lånade svärmors cykel och mammas och pappas husvagn. Sedan dundrade vi iväg till Motala för att köra den etappen jag missade sist jag försökte mig på att göra en tjejklassiker. Då var jag gravid i månad åtta och Nils bestämde sig för att titta ut i samman veva.

Juli kom och vi lånade återigen husvagnen för en vecka på kusten. Vi campade på Solvik i närheten av Kungshamn. Vi promenerade milsvis den veckan. Inte bara med havsutsikt utan även i samhället och letade på deras motionsspår. Så mycket mer än bara havet. Nils premiärfiskade krabbor. Det var ganska spännande. utöver det badade vi en del salta bad. Äntligen kom det stundande bröllopet mellan Sandra och Tobias. Vilket vackert par! Och vilken vacker klänning hon hade på sig! Sagolikt var det men återigen så svänger det fort från festlighet till allavar. Dagen efter skulle vi upp till Vansbro och jag skulle simma en km. Jag är verkligen ingen simmare och detta är nog den värsta delen av klassikern. Kallt var det i vattnet, trots våtdräkt. Jag tog mig i mål på under 30 minuter, så jag var ganska nöjd… Förutom salta bad så har våra bästa grannar en egen pool. Den har Nils nyttjat några gånger. Farbror Lennart får offra sig och göra kanonkulan tillsammans med vår lilla badunge!

Augusti kom och min fina Rebecca kom upp och stannade över natten. Vi dukade upp en riktig grillbuffé och drack alkoholfritt bubbel. Både sällskapet och maten var av bästa kvalitet! Marcus och Nils var med mig och utförde lite trädgårdsunderhåll i form av ett bygge. Ett nytt växtstöd skulle till och de arbetade på bra båda två. Eller ”båda stycken” som Nils skulle ha sagt… Min idrottsförening finns utspritt på ganska många orter och olika typer av mästerskap anordnas varje år. I år skulle vi till Sollefteå och jag deltog i terränglöpning. Jag har en före detta arbetskamrat som nyligen flyttade tillbaka dit och han erbjöd mig en guidad tur i hjortronmarkerna, vilket man inte tackar nej till! Strax därefter packade vi resväskorna och drog till Menorca. Pappas 60-årsfirande skulle gå av stapeln ett år senare än födelsedagen. Nils och Noomi hade hur skoj som helst och de badade så mycket i poolen att Nils tillslut bad om att få komma upp för vila lite. Det var en rolig resa med allt som hör till. Sol, glada skratt och bra mat.

September var riktigt fin och och hösten gav skörd på många sätt. Nils hade blivit taggad på sin balanscykel som kom fram något oftare. Grannarna hade flera olika sorters betor som de delade med sig av och vi gjorde chevrépizza med både gulbetor och rödbetor. Så gott! Vi gjorde några utflykter i skogen och vilka kantareller vi hittade! WOW! Vi plockade inga kantareller som var mindre än de som syns på fotot nedan. Det där är ändå Marcus händer och han har stora blaffor… Vi firade Marcus födelsedag hemma på altanen och han fick både en fin högtalare med wifiuppkoppling och en härlig stor och bred hängmatta som hela familjen får plats i. Vi har inte testat den än men har två enorma gamla ekar som troligtvis kommer att få bekänna sin bärighet. Det blev ytterligare ett besök på Liseberg och solen var som vanligt framme. Jag tror aldrig att vi har dåligt väder när vi gör något! Jag och mamma skulle springa Rosbandetloppet på Lidingö i slutet av månaden. Tyvärr deckare jag i en förkylning samma kväll som vi checkade in på hotellet så jag fick stå vid sidan av tillsammans med Nils och Marcus och heja på mamma som gjorde ett fantastiskt lopp!

Oktober förde med sig något kyligare väder men ändå sol och uppehåll vad jag kan minnas. Mamma och pappa kom och hälsade på oss då den stora höstmarknaden var och vi passade på att äta middag på Stenebygrytan. Det är stort fokus på älgkött. Vi beställde in olika rätter och alla åt med god aptit. Vi fick också tillfälle att hålla en fruhippa då Paulina under hemlighet gifte sig. Vi slog på stort och testade FLYoga. Jag tror att det gick hem hos alla. Det var riktigt roligt men samtidigt svårt och krävde en hel del kroppskontroll. Jag säger bara TESTA! Nils och jag plockade in några av höstens fallna ekollon och i detta nu har vi två nya ekträd under tillväxt.

November

November gick snabbt förbi, jag kommer knappt ihåg att vi gjorde något. Kanske var det den månaden som vi återhämtade oss lite efter årets alla utflykter. Vi gjorde höststädningen i trädgården till en liten myc´sig utflykt med picknick på vårt lilla berg. Jag och Nils passade på att ta årets julkort när snön hade lagt sig på backen. Naturligtvis firade vi farsdag och gjorde en kladdkaka med dadlar som sötningsmedel. Den blev så god och det tog inte lång tid innan den tog slut. Vi var även på julmarknad och köpte på oss årets julklapp från oss. Lokalt tillverkade chokladpraliner. Jag åt upp alla mina dagen efter julafton… Det gick inte att hålla sig till att bara ta en. Nils farmor och farfar köpte lotter till Nils på den här julmarknaden – och han vann! Nils vann en fin käpphäst.

December var en tuff månad. Förskolan har i början av december en tomtevandring stället för julfirande, vilket är jättemysigt. De har tänt upp marschaller att följa längsmed en stig och sedan byggt upp olika stationer med jultema. Det är supermysigt och alla pedagoger ger verkligen fullt ut av sig själva. Vilken lycka att få gå på en förskola med så engagerade medarbetare! Efter bjöd vi farmor, farfar och mormor på kvällsmat i form av risgrynsgröt och kaffe. Sedan började Nils med hög feber som höll i sig i en vecka. Efter att febern hade gått ner var han fortfarande förkyld och det tog tid för honom att hämta krafterna igen. Mamma fyllde år och vi passade på att fira hennes födelsedag på enda restaurangen som inte serverade julbord på kvällen, Hamnmagasinet. Jag har velat prova stället tidigare men inte funnit möjligheten. Vi var inte besvikna på maten! Supergott! I samma veva hann jag med att träffa min fina vän Rebecca med sin bebismage. Då fyllde jag min årskvot av socker då vi beställde varsin tomte-latte med chokladcheescake till. Jag åt inte mer den dagen… Själva julafton firade vi med Marcus familj i Sälen. En toppenvecka med perfekt väder för skidåkning. Tråkigt nog hade jag fått ta över Nils förkylning med en envis hosta som inte ville ge med sig. Först sista natten sov jag utan att hålla huset uppe med min rethosta.

Ikväll kommer vi att fira tillsammans med mamma och pappa som helt har stått utanför julfirandet med Nils i år. Både vi och mamma och pappa jobbade in till dagen då vi åkte upp till Sälen. Nu blir det supé i Trollhättan ikväll.

Hur ska ni fira nyårsafton?

En reaktion till “Året som gått 2019!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.