Att sova gott

Hur viktigt tycker ni att sömn är? Eller är det bland det första som får stryka på foten när livet är hektiskt? Varför låter vi alltid hälsan hamna längst ner på prioriteringslistan när livet är stressigt, det borde vara tvärt om?!

Jag har några knep för att sova gott om nättern. På senaste tiden har jag börjat att följa mina knep och råd själv och upplever att jag generellt har sovit mycket bättre. Här följer några tips:

 1. Ge dig själv möjlighet till 8-9 timmar sömn VARJE natt. För mig innebär det att jag ska vara i säng vid 20.00 på kvällen, absolut senast 21.00.img_3362
 2. Lägg dig och stig upp vid samma tid VARJE dag. Annars rubbar du på din naturliga dygnsrytm.
 3. Var fysiskt aktiv. Människokroppen är gjord för att röra på sig och det är inte bara bra för sömnen utan även för att må psykiskt bra och få en skarpare hjärna.

   

 4. Dimma ner ljuset på kvällen och låt bli TV, dator och telefon sista timmen innan du ska sova. Det finns studier som visar på hur negativt det påverkar sömnkvaliteten i jämförelse mot att läsa en fysisk bok innan läggdags.
 5. Dra ner på koffein och alkohol. Alkohol försämrar sömnkvaliteten så drastiskt och är så skadligt att man aldrig vill se åt alkohol igen om man läser forskning på ämnet. Men även socker och mörk choklad. Äter jag mörk choklad gör jag det till förmiddagskaffet. Jag dricker inget annat än förmiddagskaffe just nu, generellt max två koppar per dag. Ibland tre koppar.

   

 6. Ät inga stora tunga måltider sent på kvällen. En smörgås eller en tallrik (naturell) yoghurt på kvällen kan magen hantera och processa men den stora fredagstacosen eller en stor lördagspizza är värt att hoppa över. img_3359
 7. Om du störs av ljud runtomkring dig, kanske en partner som snarkar (där har jag världens tur – Marcus sover tyst som en mus) så kan ett tips vara öronproppar. I perioder så älskar jag mina öronproppar. Just nu sover en liten superförkyld Nils vid mitt öra och då är de där små gula värda sin vikt i guld! (Haha, de väger ju inte så mycket…).  Sover du för många nätter med öronproppar kan det börja att ömma i öronen men nu har jag hittat en modell som passar mig bättre än andra. Apoteket Hjärtat har i olika storlekar, jag har storlek small/medium och finns HÄR!

dsc_0688-2

Vill ni läsa mer om sömn och hur den påverkar vårt mående, vår hälsa och vår förmåga att läka vår egen kropp och motverka vissa typer av cancer, diabetes och mängder av andra tillstånd – finns det att läsa HÄR. Länken går till Mathew Walkers (PhD) Human Sleep Science.

Brukar ni sova gott? Prioriterar ni sömn?

4 reaktioner till “Att sova gott

 1. Tack för tipset om apotekets öronproppar. Köpte samma sort fast de ljusbruna. Helt köry mycket skönare än de gula industripropparna jag har haft tidigare. Har sovit med dem varje natt flera veckor i sträck utan att få ont i öronen. Helt perfekta i färg för att ha på spinningpass och uteställen. Syns verkligen inte när man har dem djupt insatta och dämpar lagomt för att fortfarande kunna höra. Helt perfekta att sovs med. Blir tillräcklig tyst för att inte störa av ljud och hör barnen på nätterna om det behövs.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.