Integritet och respekt

Jag vill att mitt barn ska veta sitt egenvärde men jag vill också att han ska visa respekt för andra personer värde och olikheter. Oavsett social bakgrund eller ekonomisk situation så ska han ha stor respekt för andras hem och saker. Jag vill, och även Marcus, att vårt barn ska vara ett barn som andra vill ha i sin närhet.

Det är riktigt ”på tapeten” att diskutera och lära sina barn om integritet. Integritet över sin egen kropp. Lära dem att säga nej och inte tvinga dem att ge någon en kram om de inte vill det själva och så vidare.

Men glöms det inte bort att lära dem respekt? Respekt för andras integritet. Respekt för andras hem, som jag tycker ingår i min integritet.


Vårt barn är just nu så liten att det är vi som föräldrar ansvarar för hans integritet. Det innebär att vi ansvarar för vilka foton han hamnar på, vilka sociala medier han blir exponerad på. Om vi ska ha koll på detta måste vi konstant vara kring honom och aldrig släppa ögonen från honom. Vi skulle aldrig kunna lämna honom i ett annat rum med någon annan. Därför vill vi att folk runt omkring oss respekterar hans integritet. Fråga oss om ni får exponera honom så tar vi det beslutet. Vi önskar heller inte att det ska finnas en mobil kring hans lilla kropp, vem vet vad konsekvenserna av strålningen blir i långa loppet.

Man måste också respektera föräldrarnas integritet. Man plockar inte bara ett barn ur händerna på deras föräldrar. När jag känner mig redo lämnar jag över mitt barn som knappt är en månad gammal. Visar han tecken på att han är hungrig så lämnar man över honom till sin mamma. Inte bara värker det i mammans hjärta utan också i hennes bröst när han är hungrig.


I gengäld för att andra respekterar vår integritet, vårt hem som vi har spenderat stora pengar på att renovera med omsorg och på allt vi lägger mycket tid att ta hand om som trädgården med buskar, blommor och bär, så ska vi uppfostra vår son till att värna sin egen integritet, respektera andras integritet – barn som vuxna. Han ska respektera andras saker oavsett hur mycket pengar andra har lagt ner på dessa. Om han skulle vara oaktsam och inte respekterar andras känslor eller hem eller saker ska han få ta konsekvenserna för det. Vi vill att vårt barn ska uppfostras till att klara av sociala sammanhang utan att andra ska känna att man inte vill ha hit honom mer.

Hur vill ni att era barn ska uppfattas av andra?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.