Svenska skolformen

Hur kom vi till att vara bland Europas bästa skola till Europas sämsta? Jag anser att det var när skolorna lämnades över till kommunerna. Detta borde reviseras omgående.

Jag är av åsikten att kvaliteten på skolan idag har blivit mycket sämre sedan vi var små. Jag anser definitivt att skolan ska vara statligt styrd och inte kommunalt styrd som den är idag. Det måste finnas en jämn fördelning och kvalitet på skolan som inte varje kommun kan besluta om själva. Det vill säga att de måste ha samma budget för sin verksamhet. Variationen gör ju att utbildningsnivån på barnen skiljer sig enorm från kommun till kommun. Dessutom är jag led på hur detta ”sossesverige” alltid ska göra alla barn så lika som möjligt när vi alla har olika kvaliteter och egenskaper som gör oss unika. Om jag är riktigt bra på matte och jättedålig på religion, varför får jag då inte sporras i matten och få vara medelmåtta i religion? Jag tror att om man får utvecklas och bli sporrad på det man är duktig på så kommer det andra med på köpet lite mer. Jag skulle säga att jag till viss del är lite imponerad av den amerikanska skolmodellen. Naturligtvis vill jag inte att det ska skilja på utbildningen beroende på hur välbärgad man är, men är man duktig i ett ämne låt barnen då få bli expert på det. Varför får vi inte vara experter i Sverige? Jag tycker inte att detta är ett elitistiskt tänk utan ett individualistiskt tänk. Naturligtvis ska barn som har svårt för sig få extra resurser men det är inte skolans eller samhället som ska uppfostra mina barn. Jag har själv valt att sätta ett barn till världen )och ja jag är medveten om att ALLA inte har valt att skaffa barn men majoriteten har gjort ett aktivt val) då är det väl upp till mig att se till att mitt barn utvecklas och lär sig saker. Läxor ska finnas för de ska veta att hårt slit lönar sig. Att arbeta hårt och nå sina mål ska belönas och att veta att alla duger som de är. Vi är individer.

IMG_1973

Vad anser ni om den svenska skolmodellen?

3 reaktioner till “Svenska skolformen

 1. I stort är det som jag ser det systemteoretiska som är felet. Att man är i olika instanser och att barnet ska vara ett oskrivet blad så fort hen byter skolform. Det här medför att barnet istället får omskolas om och om igen. Utöver det är skolmodellen i Sverige väldigt fin med grundtanken att alla barn har lika värde. Största problemet är att det är en lärare per klass som jag ser det. Att hänvisa till att ”det funkade på min tid” är inte att spegla den skola vi har idag. Dagens skola har inte längre institutioner eller ser barn som obildbara, att gå tillbaka till den saken skulle vara förödande. Att istället välja att sätta in fler lärare i klasserna för att öppna upp till fler halvklasser, att tidigt lägga in stödinsatser skulle gynna den svenska skolan. Detta är dock inget som partierna vill satsa på och heller inget samhället talar om.

  Jag tror inte på att förstatliga skolan, däremot att skolan ska avkommunaliseras och likt sjukvården i Norge borde skolan i Sverige vara styrd av lärare. Det ska krävas en lärarutbildning/förskollärarutbildning för att bli rektor och inte som idag ”en utbildning i pedagogiskt ledarskap” som i sin tur betyder att du kan vara avdankad militär och rektor/förskolechef…

  Utöver det anser jag att betyg ska tas bort fram tills du börjar gymnasiet. Du ska kunna komma in på gymnasiet och IM-programmet ska bort helt. Alla ska kunna få en yrkesutbildning och betyg ska ges på gymnasiet så den som vill ska kunna studera vidare. Ingen tittar på dina grundskolebetyg idag, det enda nationella prov och betyg gör är att ge vissa barn ett härligt jul/sommarlov och andra barn ångest och ett hat till att fortsätta gå i skolan. Skolan tills du slutar nian ska inte vara fylld av ångest, som i sin tur ökar den psykiska ohälsan.

  Gilla

  1. Jag hoppades verkligen att du skulle svara på detta inlägget! 🤩

   Jag håller med dig om mycket och vill tillägga att det var inte alls bättre på den tiden som jag gick i skolan (större delen av 90-talet). Vi hade en alldeles för stor klass på 32 elever med tre av skolans ”värstingar”. Det var sällan lugn och ro i klassrummet och trots att den ena pappan till dessa värstingarna gjorde allt han kunde för sin son så slutade det inte väl för honom.

   Det jag vill säga med blogginlägget är min upplevelse av skolan, då på 90-talet, fortfarande är hyfsat lika dagens skola. Jag hade alltid hyfsat lätt för mig. Jag kunde läsa, räkna och skriva när jag började skolan. Varje dag skulle vi räkna fram till en viss sida i matteboken, jag räknade ganska snabbt och en dag råkade jag räkna en sida för mycket – och fick skäll för att jag låg före. Med andra ord skulle jag sitta och rulla tummarna tills mattelektionen var över medan några inte hann klart och fick ta hem och räkna så att de låg i fas. Hade det inte varit bättre och mer sporrande att ge mig och ett stort antal andra i klassen, som var ännu bättre än jag på matte, mer utmaningar så att vi kunde utvecklas istället för att rulla tummarna. Man kanske redan tidigare ska dela upp ämnen efter kunskapsnivå? Det gjorde vi ett test på i gymnasiet. Det första vi gjorde var att skriva ett prov på engelska, utifrån det provet delades vi upp i tre olika grupper typ de som klarade G de som klarade VG och de som klarade MVG. Då kunde ju utbildningen ske på de vilkor som gagnade alla. Lite så som jag har uppfattat den amerikanska skolmodellen. Alla är ju inte lika, därmed inte sagt att alla inte är lika värda, men en klass på 30 kan inte hålla jämn takt med varandra.

   Vilka syftar du på som ansågs vara obildbara? Är det de som tidigare gick i den så kallade särskolan?

   Gymnasiet tycker jag också ska reformeras, alla vill inte vidare till högskolan för vidare studier. Kanske litteraturhistoria, som ett exempel, inte är så relevant för någon som inte vill bli akademiker? Alla program behöver kanske inte vara högskolegrundande? De som vill skulle ju kunna komplettera med vad som krävs?

   Gilla

 2. Helt klart, man måste lära och de får mycket hemifrån ocskå. Jag är än inte så insatt hur skolornas lärplan är och hur det blivit sämre eller inte, men på förskolan tycker jag det tuggas på och läggs ner energi på sådant som inte ens behövs. Rekerra på att det tas upp om ”hen” genustänk. Man ska inte låta flickor leka med dockor och pojkar med bilar osv osv osv. Alltså förskolfröknarna kan nog sin grej och låt det vara som det är ellerhur?!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.