Medarbetarsamtal

Jo men visst! Medarbetarsamtal. Sätta nya mål för arbetslivet. Utvecklas. På fredagar!

Vi har individuella löner. Därför har vi också individuella utvecklingsplaner på vår avdelning. På gott och på ont. Vi är olika duktiga inom olika områden. En del är specialister och andra är breda i sin kunskap. Vi lägger naturligtvis ambitionsnivån efter våra egna förutsättningar och ansträngningar. Orättvist tycker endel och inte mer än rätt tycker andra. Jag tycker att det självklart ska skilja i lön om någon tar mer ansvar och håller ihop större jobb än andra. Jag skulle, för att ta ett exempel, inte vilja gå till en läkare som har lika lite betalt som en hygientekniker. Inte för att jag på något sätt nedvärderar en hygientekniker, utan för att en läkare har gjort en större ansträngning för att komma till sin position. Likväl är hygienteknikerns arbetsuppgifter lika viktiga för samhället, inget snack om det. Ansträgning måste ju ändå premieras på något sätt och att ställa upp och jobba hårt, jobba övertid måste ju märkas av i plånboken. Skulle inte drivkraften försvinna om man visste att min ansträngning på jobbet inte skulle vara gynnsamt för mig?! Om någon, två skrivbord bort, som endast gör det som förväntas får lika mycket i plånboken!

Man önskar ju att man kunde använda pengar som dasspapper…

Skillnaden på olika jobb gör också att det är svårt att mäta kunskap. Står du på en lina i en fabrik och kan ett visst anatal stationer och kan kanske montera visst antal produkter på en kortare tid än vad din kollega kan. Då är det lätt att mäta din kunskap/ambitionsnivå. Kan du fem olika stationer och din kollega bara två, då är du värd så här många kronor mer. Kan du montera 10 produkter medan din kollega inte kan eller nöjer sig med att montera fem, då är du också värd mer. Du är ju faktiskt en större tillgång för företaget och du har antagligen en högre ambitionsnivå. Detta är en stereotypskt tankgång som inte tar hänsyn till några funktionsnedsättningar. Men likväl ska prestation vara gynsamm.

Just nu är jag föräldraledig större delen av tiden, så utvecklingen på arbetsplatsen får stå tillbaka för en kort stund i livet. Däremot är jag väldigt nöjd med mitt samtal idag med min nya chef. Vi har satt upp roliga och konkreta mål inom en rimlig tidsram. Jag kommer definitivt att jobba för att efter min bästa förmåga uppnå dessa mål!

Hur ser ni på individuella löner?

4 reaktioner till “Medarbetarsamtal

  1. Jag får för mig (av vad jag hör i min närmaste omgivning) att kvinnodominerade arbetsplatser inte har samma kultur i att berätta vad som gör just mig värd den lön jag vill ha. Jag jobbar på en mansdominerad arbetsplats och där är det inte svårt att sätta sitt värde för företaget. (Självklart generaliserar jag här)! Kan det ligga något i det?
   Kramar! ❤️

   Gilla

 1. Det är väl det som är tanken tänker jag, blir ju ganska orättvist om någon som inte gör ett skit på jobbet får lika mycket som en med mer ansvar. Däremot kan jag känna en bitterhet i att outbildade tjänade några 100 lappar mindre än mig som är utbildad på min förra arbetsplats. Folk som kom direkt från gymnasiet utan minsta utbildning men bara låg 100 lappar under. Typiskt kommuner att ha såna löner, när jag bytte jobb fick jag upp min lön rejält så är nöjd :).

  Gilla

  1. Så skönt att höra att du har gått till något bättre! Jag håller med om att det är helt vansinne att outbildade kan komma in på arbetsmarknade och komma så ”lätt undan”. Då behöver man ju inte utbilda sig! Dess värr är det väl så att de som har utbildat sig ändå ligger alldeles för lågt lönemässigt… 🙃

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.