God morgon!

Strålande väder ser det ut att bli idag! Marcus deklarerade vårkänslor innan han gick ut genom dörren.

Med en kopp kaffe som start på morgonen (i mugg som matchar blommorna) så känns den här dagen fantastisk! Ibland har man bara den känslan i magen.

fullsizeoutput_1634.jpeg

På tal om magen. Jag hade en intressant diskussion igår med min vän om socker. Deras familj serverar inte socker i mängder. Hennes barn, som är betydligt äldre än Nils, får heller ingen sötdricka och till helgen får de ett begränsat antal godisbitar. Då menar jag verkligen BEGRÄNSAT. Jag är helt överens med hennes sockerfilosofi. Det svåraste idag är att normen är ”vräk i dig socker”. Godis, bullar, saft, dricka, kakor och MAT! Min fina vän, som av andra anledningar håller strikt sockerfri diet, har fått höra att det skulle vara ätstört(?!) att inte ge sina barn socker och att omgivningen inte alls förstår sockerrestriktioner. Där vet jag att jag har just mina föräldrar på min sida. Dels för att vi aldrig har vuxit upp med mycket socker men också dels för att jag inte skulle lita på dem med Nils om de inte hade respekterat våra åsikter (mina och Marcus). Men för att återgå till att det skulle vara ätstört att inte ge sin barn socker…

fullsizeoutput_1635.jpeg

Socker likställs i forskning med alkohol och kokain. Skull ni servera era barn alkohol och kokain? Jag skulle inte tro det. Men varför ska vi då servera dem socker? Socker som är så starkt beroendeframkallande, starkt cancerogent och som ger våra barn diagnoser av olika bokstavskombinationer? Självklart förstår jag att i den värld vi lever i idag och med den livsmeddelsindustrin vi har, går det inte att skydda barnen till 100 % från socker. Gör det bara inte värre! Går det att göra en nyttig god smoothie på bär och annat gott istället för att servera dricka – gör det!

Här hemma har vi aldrig sötdricka, bortsett från saften som min mormor gör på bären från henens trädgård. Vatten fungerar utmärkt att dricka för oss. Ibland lyxar vi till det och kolsyrar vattnet (OK vi lyxar till det varje dag). Det känns så onödigt att dricka socker som inte ens mättar magen eller sockersuget! Sett till hela människans existens på jorden, hur länge har vi ”tryckt i oss” socker?! I det hela perspektivet, är det inte mer ätstört att ge kroppen godis som den inte har ätit på flera tusen år? Jag skulle säga att vi på de senaste 50-100 åren har börjat ”trycka i oss” sötsaker och att vi i samma takt har börjat att utveckla sjudomar som inte fanns förr. Det i kombination med ett stressigare vardagsliv har lett till att folkhälsan är katastrofalt dålig. Vi är deprimerade, överviktiga och ”hinner inte” laga bra mat från grunden. Vad vill vi med den här livsstilen egentligen?

Om vi inte lär våra barn att äta socker kommer de aldrig att kräva det heller. Jag vill ge mitt barn de bästa förutsättningarna för ett friskt och välmående liv med en nyttig grund att stå på. Det är min kärlek till mitt barn!

Nu ska jag göra mig iordning och vänta på att guldklimpen vaknar. Vi ska ut i solskenet och leka i oss massa D-vitamin!

Jag önskar er en härlig tisdag onsdag!

Ps. Även jag har godis liggande i skåpet, men det ligger där lääänge!

2 reaktioner till “God morgon!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.