Trädgårdsplaner

Att planera en trädgård är inte lätt. Allt ska smälta in, passa ihop men ändå bilda små egna rum. Växter ska passa för klimatet och matcha varandra.

Jag har planterat lite violer i växthuset idag. Än så länge har jag endast en blomrabbat runt växthuset. Där har jag planterat Alliumlökar som jag har fått av min mormor. Jag har fyra pioner av sorten Sarah Bernard som vi köpte när vi gjorde iordning rabatten. Jag har en doftpion som mormor har delat från en stor buske i sin egen trädgård. Den tar sig riktigt fint i rabatten. Ihop med pionerna Sarah Bernard köpte jag även två klematis. En som jag har planterat i rabatten, Balsgårdens Linnéa, och en lägre sort som jag har planterat i en kruka i växthuset, Kajsa E. Bredvid mormorspionen växer ett löjtnantshjärta som kommer från min tidigare trädgård och i hörnet på rabatten har jag planterat en vit ros, Schneewittchen, och fem lavendelplantor. Dessa införskaffades på trädgårdsmässan på Liseberg. Jag väntar på att björkarna ska börja slå ut så att jag kan klippa ner rosen, det kommer mycket nytt på den. Mormor hade även gjort sticklingar på en ljusrosa try som också har fått en plats, den växer också och frodas. Rabarbern stod mitt i gräsmattan och levde knappt när vi flyttade den till rabatten för att ge den nytt hopp. Nu efter tre år har den tagit sig ordentligt och snart kan vi dofta rabarberpaj i köket. Från början hade jag fyra Dahlior i rabatten, men två av dem ruttnade tyvärr. I år har jag satt en vit ihop med de två överlevande rosa och hoppas att det ska fungera bättre den här gången.

Förra året hade en klematisstekel lagt ägg i min Balsgårdens Linnéa, larverna åt upp bladen på ett dygn. Jag fick klippa ner klematisen redan i början av säsongen för att kunna rädda den och väntar med spänning nu för att se om den har klarat sig undan angrepp i år. Jag vill att den ska växa sig tät i växtstödet i år. Den såg lite skral ut i fjol.

Mina favoriter i trädgården är helt klart pioner och klematis, det finns så många fina sorter och varianter. Jag kan inte välja vilken jag tycker bäst om. Vad tycker ni? Rösta på knapparna nedan så jag får hjälp med att planera kommande rabatter!

Förra året påbörjade vi en rhododendronrabatt med fyra buskar. Nu har vi börjat ångra valet av plats för rabatten och funderar på att flytta den. Jag har börjat att skissa på en uteplats med plattsättning en bit därifrån och vi vill nog ha rhododendronen närmare den blivande uteplatsen istället. Men den här uteplatsen ligger ett par år frammåt i kallendern, så vi kanske hinner att ändra oss några gånger innan dess. Nästa år är planen att bygga altan, så nu ska vi börja mäta och sätta ut käppar så att vi vet hur vi ska planera bygget.

Återkommer med fler planer. Tar tacksamt emot blomförslag för kommande rabatter!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.