Sjukvården 

Tidigt i våras sökte jag återigen till vårdcentralen för extremt långvariga förkylningar. Den här gången hade jag tur och träffade en AT-läkare. Den här gången, som så många gånger förr, berättade jag om mina symptom och att jag ofta har ont i magen. Allt det går ju att läsa i min journal sedan tidigare besök, ungefär 15-20 år tillbaka. Det står om bihåleinflammationer som inte antibiotika hjälpt mot och som jag inte söker för längre eftersom de inte gör något åt det. Det står även om mina magproblem. Jag har varit förkyld så länge att immunförsvaret varit så lågt att jag har fått allergiska reaktioner mot mat som jag normalt kan äta. Nu, äntligen, tog den här AT-läkaren tag i mina problem och gjorde en glutenutredning. Det blodprovet visade att jag saknar antikroppar mot slemhinneinfektioner. Brist på en antikropp dom heter IgA. Med andra ord får jag väldigt lätt infektioner på mina luftvägar. Det påverkar mitt liv rätt kraftigt eftersom jag gillar att springa, och efter varje infektion måste jag börja om från början igen. 

Den här antikroppbristen är väldigt vanlig och de flesta vet inte om att de har den. Men ska det verkligen ta 20 år innan man tar ett blodprov om det är en ”vanlig” sjukdom? 

Nu vet jag i alla fall varför jag får alla förkylningar jag dras med hela tiden.


Nu ska jag planera den här och nästkommande jobbvecka.

På återseende!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.